συμβουλευτικη γονεων

miro-selection

Oι γονείς αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στα γονεϊκά τους καθήκοντα. Ο ρόλος των γονιών, ειδικά σήμερα, με τις τόσες απαιτήσεις της ζωής, είναι δύσκολος, περίπλοκος και πιεστικός. Οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την δική τους σχέση ως  ζευγάρι, θέματα με την ευρύτερη οικογένεια, προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον εργασιακό τους χώρο και παράλληλα πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχει το μεγάλωμα των παιδιών. Συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν θέματα ορίων και συμπεριφοράς των παιδιών, φοβίες, επιθετικότητα, μαθησιακά και άλλα προβλήματα σχετικά με το σχολείο, ζητήματα υγείας και ανάπτυξης των παιδιών.

Τα προβλήματα των παιδιών τις περισσότερες φορές είναι αντανάκλαση των δυσκολιών που εχει η οικογένεια, μπορεί να εκφράζει δυσλειτουργίες της ή ακόμα και κάποια δυσκολία στην επικοινωνία μεταξύ των μελών της. Η συμβουλευτική γονέων έχει στόχο να κατανοήσει ο γονιός καλύτερα το παιδί του καθώς και να κατανοήσει τον εαυτό του ως γονιό.

Επίσης υπάρχουν και πολλές οικογένειες παιδιών με σοβαρότερα αναπτυξιακά προβλήματα όπως νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, αυτισμός κ.α. που οι γονείς χρειάζονται πληροφόρηση, ενημέρωση αλλά και ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη. Η συμβουλευτική γονέων ενδείκνυται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.