ΠΕΝΘΟΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ-ΤΡΑΒΑΣΑΡΟΣ1

Τι είναι το πένθος; Είναι αυτό που ακολουθεί κάποια απώλεια. Συνήθως αφορά συναισθήματα μοναξιάς και απόγνωσης, πολλές φορές πρωτόγνωρα για τον άνθρωπο. Επίσης συνεπάγεται και πολλές αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου. Ο πενθών πρέπει να μάθει να ζει τη ζωή του χωρίς το αγαπημένο του πρόσωπο και να την οργανώσει από την αρχή.

Είναι γνωστά τα στάδια του πένθους: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, θλίψη και αποδοχή. Από την άλλη, πολλοί ειδικοί τ’ αμφισβητούν και πολλοί άνθρωποι βιώνουν διαφορετικά το πένθος. Άλλοι άνθρωποι οδηγούνται σε βαθύ πένθος μετά από κάποια απώλεια, ενώ άλλοι μπορεί σύντομα να συνεχίσουν τη ζωή τους. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να επανέλθουν σε ένα χρόνο και άλλοι να βυθιστούν σε μεγαλύτερη θλίψη το δεύτερο χρόνο του πένθους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν βιώσει μία ξαφνική απώλεια συχνά περνάνε μία περίοδο σοκ που επιβραδύνει τη θεραπεία του πένθους τους.

Διαφορές υπάρχουν ακόμα και ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι άνδρες συχνά πενθούν με έναν πιο “καλυμμένο” τρόπο. Οι γυναίκες εξωτερικεύουν συχνά τα συναισθήματά τους μιλώντας και κλαίγοντας, ενώ οι άντρες σκέφτονται και δρουν. Για παράδειγμα, ένας άντρας που έχει χάσει το γονιό του μπορεί να δουλεύει περισσότερες ώρες ή ακόμα να πιάσει μία δεύτερη δουλειά, ενώ μία γυναίκα μπορεί να πάρει άδεια από τη δουλειά της για να ανασυγκροτηθεί. 
Καλό είναι οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν κάθε δυνατή βοήθεια που θα τους απαλύνει τον πόνο. Βοήθεια από συγγενείς, ψυχολόγους, γιατρούς. Οι διαταραχές του ύπνου, για παράδειγμα, πολλές φορές είναι συνέπεια του πένθους. Έχει βρεθεί σε έρευνες ότι οι διαταραχές ύπνου που παρατηρούνται σε μεγαλύτερης ηλικίας πενθόντες συνδέονται και με προβλήματα υγείας που προκύπτουν στη συνέχεια. Πολλές φορές οι άνθρωποι επιστρατεύουν τη θρησκεία και την πνευματικότητα για να βοηθηθούν. Το πένθος συχνά δημιουργεί και υπαρξιακές αγωνίες στους πενθόντες. Συχνότερα όταν πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα. Άνθρωποι που ζούσαν πολύ συγχωνευμένα ή είχαν μεγάλο βαθμό εξάρτησης μπορεί να δυσκολευτούν σημαντικά να βρουν νόημα και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Άλλοι βέβαια μπορεί να κάνουν αξιοσημείωτες αλλαγές στη ζωή τους. Μία γυναίκα, για παράδειγμα, που χάνει το σύντροφό της, μπορεί ν’ αποφασίσει επιτέλους να μετακομίσει σε ένα μικρό χωριό, αν ανέκαθεν απολάμβανε τη ζωή κοντά στη φύση. Υπάρχουν συμβουλές για να βοηθήσει κάποιος πιο αποτελεσματικά έναν πενθόντα; Είναι καλό να μην εκβιάζει συναισθήματα ή αντιδράσεις. Ο σεβασμός στην παρούσα φάση και η διακριτική παρουσία δίπλα στον άνθρωπο που πενθεί μπορεί να είναι τα πιο βοηθητικά στοιχεία. Πολλές φορές αρκεί απλά ν’ ακούει κανείς τον πενθόντα, να έχει καλή επαφή με το συναίσθημά του και να έχει επίγνωση ότι δεν μπορεί να λύσει το “πρόβλημα”. Πολλές φορές οι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν, μπορεί να υποτιμήσουν τα συναισθήματα  του πενθούντος και έτσι να τον δυσκολέψουν να αντιμετωπίσει την απώλεια