ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

καταθλιψη

Η κατάθλιψη  επηρεάζει στις μέρες μας εκατομμύρια ανθρώπους και συναντάται περισσότερο στις  σημερινές κοινωνίες με τα πολυποίκιλα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα. Στοιχεία που παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2011 στο Βερολίνο δείχνουν ότι σε ευρωπαϊκή κλίµακα η κατάθλιψη έχει κατακλύσει τους εργασιακούς χώρους, µε τους εργαζοµένους να απουσιάζουν συχνότερα παρά ποτέ ή να είναι φυσικά παρόντες χωρίς να αποδίδουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη σύντομα θα γίνει το πιο κοινό πρόβλημα υγείας μετά τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Υπολογίζεται ότι το 12%  των ανδρών και το 20% των γυναικών βιώνουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους και ότι το 15 – 39% αυτών που παρουσίασαν κατάθλιψη, παραμένει στην ίδια κατάσταση ένα χρόνο μετά.

 

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι κάτι πολύ περισσότερο από χαμηλή διάθεση. Κατά καιρούς, πολλοί άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα μελαγχολίας, αλλά συνήθως τα συναισθήματα αυτά υποχωρούν μετά από κάποιες μέρες. Σε αντίθεση με αυτή την «κοινή θλίψη», όταν κάποιος υποφέρει από καταθλιπτική διαταραχή επηρεάζονται όλες οι πλευρές της ζωής του, η λειτουργικότητά του και οι σχέσεις με τους γύρω του.

 

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η μελαγχολική ως βαριά διάθεση, συνήθως το πρωί ή και το βράδυ, αίσθημα κούρασης, εσωτερικό βάρος, αίσθημα μοναξιάς (ακόμα και με παρέα) και λύπης (συχνά για τον εαυτό), αυπνία ή έντονη υπνηλία, στιγμές απελπισίας, μικρή ως καθόλου ικανοποίηση από όσα συμβαίνουν γύρω μας, έλλειψη διάθεσης για να κάνουμε όσα παλιότερα μας ευχαριστούσαν, αίσθηση εσωτερικού μπερδέματος, αδυναμία να βρούμε την έξοδο, τη λύση σ’ αυτά που μας βασανίζουν.

 

Πώς γίνεται να νιώσουμε καλύτερα?

Αποδέξου τον εαυτό σου ο,τι κι αν σου συμβαίνει καθώς και την ίδια την εμπειρία σου. Η κατάθλιψη δεν είναι ούτε ντροπή ούτε αδυναμία. Οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη  αντιδρούν απέναντι στη θλίψη  με τρόπο αυστηρό που στρεφεται ενάντια στον εαυτό τους.  Για αυτό το λόγο, δεν έχει νόημα να παλεύουμε με τη θλίψη σα να ήταν ο χειρότερος εχθρός μας. Σταμάτα να σκέφτεσαι «τι δεν πάει καλά με μένα;». να κατηγορείς και να κριτικάρεις  τον εαυτό σου για τα συναιθήματα του. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι απίθανο να σε βοηθήσει να βρείς τη  λύση.

Η κατάθλιψη  συνδέεται άμεσα με αρνητικές σκέψεις και  καταστροφικές ερμηνείες των εμπειριών μας. Δοκίμασε να δείς την κατάσταση που περνάς με τα μάτια ενός τρίτου. Εάν ένα αγαπημένο σου πρόσωπο περνούσε μια παρόμοια δυσκολία με σένα, θα τους μιλούσες με τον ίδιο τρόπο όπως «μιλάς» εσωτερικά στον εαυτό σου; Σκέψου εναλλακτικές που θα μπορούσαν να είναι ανακουφιστικές για σένα. Αντικατέστησε την εσωτερική σου ομιλία με περισσότερη συμπόνια και κατανόηση και όχι με σκληρότητα.

Όλα ή τίποτα : Αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα με απόλυτους όρους, όπως «ποτέ», «τίποτα», «κανένας», «όλοι», «δεν υπάρχει καμμία εναλλακτική»; Π.χ όλα χάθηκαν, δεν κατάφερα τίποτα, κανείς δε με νοιάζεται;

Τείνεις να υποτιμάς το θετικό και υπερτιμάς το αρνητικό; Για παράδειγμα, «Μπορεί να είχα κάποιες επιτυχίες στη ζωή, αλλά ήταν λίγες και θέμα τύχης».

Ετικετοποίηση: Βάζεις ετικέτες και ταμπέλες στον εαυτό σου όπως «είμαι μια αποτυχία»;

Διάβασμα μυαλού: Υποθέτεις ότι ξέρεις τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα (συνήθως κάτι αρνητικό);

Καταστροφοποίηση: Τείνεις να σκέφτεσαι ότι θα συμβεί το χειρότερο;

Άρχισε με απλά, μικρά βήματα, χωρίς να πιέζεις υπερβολικά τον εαυτό σου. Ίσως να αισθάνεσαι κούραση και χωρίς ενέργεια, όμως προσπάθησε να μην απομονώνεσαι. Είναι σημαντικό να έχεις γύρω σου ένα υποστηρικτικό δίκτυο από ανθρώπους που εμπιστεύεσαι.

Μην ξεχνάς ότι μπορείς να βρεις ευτυχια και ικανοποίηση σε μικρά γεγονότα της καθημερινης ζωής. Μπορείς να τα δημιουργήσεις.