ΑΓΧΟΣ

stress-travasaros2

ΑΓΧΟΣ – ΣΤΡΕΣ : ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ

Στις μέρες μας η οικονομική πίεση και η ανασφάλεια έχουν αυξηθεί και οι λέξεις άγχος και στρες έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο όλων μας. Σήμερα λοιπόν είναι ακόμα πιο σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Όλοι καθημερινά βιώνουμε πίεση και άγχος, στη δουλειά, στο σπίτι, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις «ανάγκες» μας (ουσιαστικές ή πλασματικές), στις απαιτήσεις των άλλων, αλλά και στις δικές μας ψηλές προσδοκίες, στις επιθυμίες και στα θέλω των αγαπημένων μας προσώπων, αφήνοντας τα δικά μας θέλω και τον εαυτό μας συχνά τελευταίο, αγχωνόμαστε και πιεζόμαστε συνέχεια. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που αυξάνουν το άγχος και το στρες στη ζωή μας.

Τι προκαλεί το άγχος

Η αγωνία για το μέλλον, συνήθως για πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, ο φόβος της αποτυχίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες μας, η ανησυχία για το «τι θα πουν οι άλλοι» αν δεν τα καταφέρουμε καθώς και η ανησυχία μήπως πάθουμε κάτι εμείς ή οι κοντινοί μας άνθρωποι. Σε πολλές περιπτώσεις το άγχος σχετιζεται με το πώς εμείς βιώνουμε τις καταστάσεις που ζούμε και επιτρέπουμε να μας χαλάνε την καλή διάθεση, να μας αγχώνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να μας πανικοβάλλουν.

Συμπτώματα του άγχους

Εντονοι πονοκέφαλοι, δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, συνεχής αίσθηση κούρασης και εξάντλησης, ευέξαπτη διάθεση, νεύρα, πόνοι στον αυχένα και στο στομάχι ( παρατεταμένοι περιόδοι άγχους μπορεί να οδηγήσουν σε νευρώσεις στομάχου, έλκος κ.α.), αυπνίες, ταχυπαλμίες, πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Θεραπεία του Άγχους

Η συζήτηση με τους κοντινούς μας ανθρώπους για αυτά που μας απασχολούν, η επαφή με τη φύση, η κίνηση και η άσκηση, οι θετικές και αισιόδοξες σκέψεις είναι τρόποι που όλοι μας χρησιμοποιούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το άγχος.

Ωστόσο κάποιες φορές αυτά δεν αρκούν και η αντιμετώπιση του άγχους δεν γίνεται απλά με το να λέμε «προσπαθώ να χαλαρώσω». Έτσι πολλοί άνθρωποι στις σημερινές κοινωνίες αναζητούν την στήριξη ενός ειδικού. Συχνά υποθέτουμε ότι ξέρουμε τις λύσεις αλλά… για ‘’κάποιο’’ λόγο δεν τις εφαρμόζουμε. Όταν τα πράγματα ‘δεν αλλάζουν’ συνήθως υπάρχουν λόγοι που δεν φαίνονται.

Με τη βοήθεια του θεραπευτή μπορούμε να δούμε βαθύτερα και πιο ολοκληρωμένα μέσα μας, να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητες μας, να ξεφοβηθούμε και να διεκδικήσουμε πράγματα για εμάς χωρίς να διαλυθούν οι σημαντικές μας σχέσεις. Λέξεις όπως «αδύνατον», «αποκλείεται», «ποτέ» και «πάντα» κλείνουν την επικοινωνία και οδηγούν σε αδιέξοδα. Τίποτα δεν είναι αδύνατο και είναι καλό «ποτέ να μη λέμε ποτέ».